013-12 40 30

Vilka tjänster erbjuder ER VETERINÄR?

Våra behandlingar och tjänster

Vi är stolta över att erbjuda högkvalitativ vård för alla våra smådjur – hundar, katter samt exotiska djur. Vi förstår att valet av vårdalternativ kan kännas överväldigande, därför har vi strävat efter att förenkla processen för er. Vänligen ta en titt på listan över våra tjänster nedan för att göra ett informerat val. Det kommer att vara värt besväret!
Kanin ER VETERINÄR LINKÖPING
Ekorre
Råtta som tittar upp
VAD LETAR DU EFTER

Hitta rätt bland behandlingar, frågor och svar

Här kan du söka på olika bokstäver och hitta rätt. Tryck på bokstaven som kommer du till rätt ställe på sidan.

A    B    C   D    E    F   G    H    I    J    K         N   O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z    Å    Ä    Ö

A

Abortering

Om man inte vill att djuret ska vara dräktig finns det möjlighet att avbryta den. Man injicerar ett hormonpreparat två gånger med 24-timmars intervall. Man betalar allt vid första veterinärbesöket.

Akutvård/Akutmedicin

Så var olyckan framme. De kan vara förgiftning, sår och mycket mer. Vi har tid i mån av tid. Då vi avarar vissa tider om dagen kan det ibland bli akuttider med högre kostnader. Dessa tider kan man inte boka online utan måste ringa oss. 
När ska man kontakta veterinär direkt:
  •  Svårigheter med att andas 
  • Hög temperatur
  • Kramper
  • Blödningar
  • Kräkning och/eller diarré (i vissa fall)
  • Indikationer på allvarlig smärta.
  • Symtom från ögonen.
  • Nedsatt allmäntillstånd
  • Förlossningskomplikationer.
  • Katter som inte vill äta.

Allergi- och hypersensibilisering

Det är jobbigt att se djur klia sig. Det kan vara parasiter, sår och ibland är det allergi. När man misstänker allergi kan man göra en hypersensibilisering, ett sk prickprov. Det bästa dock är att ta ett blodprov och sen hitta det exakta felet. Sen fortsätter vi behandlingen därifrån och hittar den rätta behandlingen för ditt djur.

Amputation

Skadan är framme. Svansen eller tån är bruten. Det går inte att fixera. Då är det dax för amputation. Det utför vi på vår klinik. Det är bara att ringa så sex vi

Analsäckar

Det finns rupterade analsäckar, där det har blivit en hål vid ena eller båda sidorna av analöppningen, och analsäcksinflammation. Beroende på hur svårt det är kan man göra vissa av dessa djur vakna och vissa måste man man ge lugnande. Behandlingen är svårt att veta innan.

Astmabehandlingar

Även djur kan drabbas av astma. Detta är mer vanligt hos katt än hos hund. Att hitta orsaken till detta kan vara svårt. Ofta behandlas djuret med kortison och bronkodilaterande läkemedel. 

Avbetalning

Hos oss kan du avbetala via Klarna. Kontakta receptionen innan besöket. Vi ordnar inte med avbetalning från kliniken. För att se om du är kreditvärdig, gå till Klarnas hemida - Se här

Avföringsanalys

Avföringsanalyser utförs i syfte framförallt för att upptäcka och identifiera parasiter samt deras ägg. Vi genomför analyser av prover från samtliga djur.

Avlivning och kremering

En dag kommer den tråkiga dagen när man måste avliva. Vi kan avliva både på kliniken eller i hemmiljön. Nu gäller det att göra så bra som möjligt för alla. Kontakta oss per telefon om ni vill göra detta hemma. 
För kremering använder vi Kullsäter Smådjurskrematorium. Askan tar 1-8 veckor att få hem. Askan kommer tillbaka i en vacker träurina. 

Avmaskning

Om man ska åka utomlands till vissa länder måste en veterinär intyga i ett djurpass att djuret är avmaskad. Då är ni välkomna till oss. Vid andra tillfällen kan ni alltid avmaska hemma.

B

Bakterieodling

Vid sår kan man behöva ta bakterieodlingar för att kunna sätta in antibiotika. Detta gör man för resistensbestämning så att man använder rätt antibiotika till de rätta bakterierna.

Bandagering

Bandagering kan ske om man behöver antingen täcka tex ett sår eller förstärka ett ben, vid tex sträckning. När man tar tassar så måste man vara noggrann att tårna kan "andas". Det kan vara svårt på ett vaket djur. Orsaken och hur sättet gör det på är olika djur kan skilja sig.

Behandling i mun

Tandbehandling och tandsten är de vanligaste orsakerna. Ibland så kan det även finnas sår, främmande kropp, ja mycket kommer in i munnen på nyfikna djur. Det kan även finnas tex epulider som växer. Klart vi behandlar dessa.

Besiktning

Besiktning delar vi upp i 3 kategorier.
Den vanligaste orsaken vi besiktar är inför försäljning. Den säljande djurägaren och nästa djurägare vill veta om djuret som säljs är frisk. I och med det så försvinner karenstiden hos försäkringen. Karenstiden hos försäkringsbolagen är i medel 21 dagar.
En annan vanlig orsak är när försäkringsbolagen vill veta om djuret fortfarande är sjuk i en viss sjukdom, ex klåda. 
Sen finns det så kallade "andra orsaker". En vanlig är överlåtelse eller liknande orsaker.

Beteendemottagning

Beteendeproblem kan vara jobbiga. Det viktigaste är att försöka ändra beteende på djuret med positiv feedback och att lära djuret . Här kan även medicin användas. Detta är något vi jobbar med. 

Bin

En av de mest ovanliga djur som våra veterinärer har behandlat är bin.

Biopsi

Biopsi och vävnadsprovtagning är ett vävnadsprov som tas från kroppen och undersöks i mikroskop. Vi skickar ofta proverna till en specialutbildad patolog. Där görs en så kallad PAD (patologisk anatomisk diagnos) analys. Med den rätta diagnosen kan vi sedan sätta in behandling.

Blodprov

Vi tar blodprov och har egna maskiner där vi kan få många olika blodprovssvar. Men vi kan också kolla specialprov på våra apparater.

Blodöra

Blodöra innebär när öronlappen blir full med blod. Orsaken till det kan vara att djuret skakar på huvudet för mycket pga öroninfektion. Det kan även orsakas av att man får ett slag över örat. Naturligtvis tar vi hand om detta

Bråckkirurgi

Exempel på bråck är navelbråck. Dessa operationer tar vi hand om. 

Bulpextirpation

Borttagning av öga görs på kliniken. Vanliga orsaker är tumörer, skada som inte läker mm. Många djur kan leva bra med ett öga.

Butik

Just nu har vi en väldigt liten butik. När vi väl flyttar till en större klinik kommer vi även sälja foder och mer varor.

D

Dagkirurgi

Då vi inte har nattöppet utför vi dagkirurgi, exempel kastration. Detta innebär att du lämnar ditt djur på förmiddagen och hämtar  upp djuret på eftermiddagen. För att kunna förbereda ditt djur så bra som möjligt ber vi att följa följande instruktioner - Se här. 

Direktreglering

Direktreglering är ett smidigt och förmånligt alternativ för dig som kund hos ER VETERINÄRKLINIK. Genom att välja direktreglering kan du delegera ansvaret för att ansöka om ersättning till oss. På så vis behöver du inte betala hela kostnaden för veterinärbesöket själv. Istället står du endast för eventuella självrisker samt delar av behandlingen som inte täcks av din försäkring. Dessa kostnader kan du istället betala till oss, vilket ger dig en tryggare och bekymmersfri upplevelse. Med direktreglering blir det enklare för dig att hantera ekonomin kring ditt djurs vård.

Dräktighetsundersökning

Tyvärr har vi tyvärr ingen röntgen eller ultraljud, något vi snart hoppas kunna införskaffa.

Dräktighetsundersökning är en viktig del av vård och övervakning av dräktiga djur för att säkerställa en hälsosam dräktighet. Röntgenundersökning kan utföras efter cirka 45-50 dagars dräktighet och är särskilt användbar för att visualisera skelettutvecklingen hos fostren. Ultraljud å andra sidan kan genomföras redan från dag 28 i dräktigheten och ger möjlighet att observera tidigare tecken på graviditet såsom embryonets hjärtslag och antal fostervätskor.

DNA-test

Om ditt djur behöver ta ett DNA-test kan vi alltid hjälpa er med det. Ta reda på vilket DNA-test du behöver så ordnar vi resten.

E

Exoveterinär

Exoveterinär innebär att man även håller på med andra smådjur än hund och katt. De vanligaste är kaniner, gnagare, fåglar, ormar, andra reptiler och fisk. Det mest ovanliga djur vår veterinär har behandlat är bin och vallaby.
Vi utför undersökningar, behandlingar och kirurgi för dessa djur. 

F

Fakturafrågor

Hos ER VETERINÄR tar vi emot betalningar med kort och Swish för att göra din upplevelse smidig och säker. Vi är en kontantfri klinik, vilket hjälper oss att garantera högsta säkerhetsstandard för både dig och vårt team.

För att ge dig ännu mer flexibilitet erbjuder vi även finansieringsalternativ genom Klarna. Med Klarna kan du antingen dela upp din betalning i mindre delar eller välja att betala via faktura, vilket ger dig extra utrymme att anpassa betalningen efter din ekonomi. Vi gör inte själva ut fakturor. För att se om du är kreditvärdig hos Klarna - Se här.

Framkallande av kräkning 

Kräkningar kan ha många orsaker. Men framkallning av kräkning sker oftast vid förgiftningar. Då är det akut. Ring gärna så försöker vi hjälpa dig.

Fåglar

Vi behandlar även fåglar. Det gäller undersökningar, behandlingar och operationer. 

G

Gnagare

Alla veterinärer tar inte emot gnagare, men det gör vi. Vi opererar, undersöker och behandlar. Vi är exoveterinärer.

Grässtrå i svalg

Ett gråstrå i halsen händer då och då hos katter. Katter gillar gräs och ibland fastnar de upp i näsan. Då får man ge lugnande och dra ut grässtrået.

Grundavgift

När vi tar hand om djur börjar vi med en grundavgift. Denna avgift innefattar en undersökningsavgift och en klinikavgift. Efter detta lägger vi till relevanta åtgärdsavgifter – en eller flera – beroende på diagnos och tidsåtgång. Totalkostnaden för den behandling som ditt djur får beror på den sammanlagda mängden åtgärder och behandlingar.
Grundavgiften/Poliklinikavgiften täcker förutom administrativa sysslor, som att föra journal, även en översiktlig bedömning av djuret. Detta för att avgöra vilka ytterligare undersökningar och åtgärder som kan vara nödvändiga beroende på djurets symptom eller sjukdomsproblem. Vi avsätter minimun 15 minuter för grundavgiften.
Poliklinikavgiften/grundavgiften kan jämföras med en start-, klinik- eller patientavgift och innehåller varken behandling eller undersökning av djurets specifika problematik.

H

Hamster

Hamstrar är djur vi undersökningar, behandlar och operererar.

Hembesök

 Hembesök gör vi för hund, katt och exotiska djur. Vi utgår från vår klinik i  Linköping och gör hembesök i Linköping, Norrköping, Söderköping, Åtvidaberg, Borensberg, Motala och närliggande områden. 
Vi utför aldrig operationer vid hembesök. Där har vi bättre utrustning på kliniken.
Bokningar och preliminära prisuppgifter får man bäst om man ringer oss. 
Varje åtgärd har sitt pris, men ibland kan åtgärden vara mer komplicerad eller ta längre tid än normalt och priset kommer då vara högre.
Vid hemavlivningar tar vi även hand om kroppar. Om ni vill ha urna så hämtas den sedan upp på kliniken.

Hormonanalys

Vi tar även hormonanalyser. Vissa prover kan vi ta på kliniken medan andra skickar vi till aktoriserade laboratorium.

Hudutredning

Hudutredningar går till genom att utesluta olika tänkbara orsaker till djurets specifika problematik. Det är allt från svampar, bakterier och parasiter till skrapprov, tryckprov, tejprov och/eller topsprov. Blodprov förekommer också.
Vi gör även eliminationsdieter för att hitta det rätta för just ditt djur.

Hälsokontroll

En hälsokontroll består av att upptäcka olika förändringar i kroppen. Dessa kan senare orsaka problem eller sjukdomar. Det kan vara allt från tandproblem till kroppsproblem. Vi rekommenderar att djur genomgår en hälsokontroll.
Vi lyssnar på hjärta och lungor och via palpation och inspektion hitta eventuella avvikelser.

Hältutredning

När ett djur haltar tyder det på att djuret har smärta någonstand. Det vara i benet, i ryggen men även i tassen. De vanligaste orsakerna till hälta är sårskada, artros, skada i mjukdelar (ex ligament) och frakturer i ben.
Tyvärr har vi inte röntgen ännu utan kommer skaffa det i vår nya klinik. Vår klinik  är nu är bara 69 kvm och vi flyttar till 141 kvm stor klinik med massa av möjligheter. Dock behöver inte alla hältor röntgas. Långt ifrån. Oftast är det inte röntgen man behöver vid första kontrollen. Ring gärna om ni är osäkra.

Höft- och armbågsledsröntgen 

Röntgen kommer vi att skaffa ganska snart när vi flyttar till den nya kliniken. Tyvärr har vi ingen röntgen än så länge. Flytten sker i april/maj 2025 och röntgen kommer att skaffas inom ett par månader
Höftleds- och armbågsledsröntgen är något som SKK kräver för att hundar ska få gå i avel. Vi följer SKKs hälsoprogram. Denna tjänst kräver förbeställd remiss för röntgenavläsning hos SKK.

I

Id-märkning

I dag krävs enligt lag att hundar och katter ska vara id-märkta. Detta sker vanligtvis med chip och är en snabb åtgärd.
Om ni vill ha taturering krävs det att djuret först är sederad. Detta kostar mera. 

Iller

Vi utför operationer, undersökningar och behandlingar på illrar.

Insekter

Ja, vi har även behandlat insekter som spindlar och bin. Så välkomna med dem också.

Intyg för försäkring, försäljning mm

Besiktning är ett veterinärintyg. Detta kan krävas av försäkringsbolagen och rekommenderas starkt vid försäljning, köp och överlåtelse av djur. 
Besiktningsintyg är ett ögonblicksdokument som gäller i 7 dagar efter utfärdandet. Veterinären går då igenom kroppen för att hitta eventuella hälsoproblem. Vid en vanlig veterinärbesiktning ingår inte röntgen, ultraljud, ögonlysning eller blodprov.

Intyg och avmaskning

Vissa länder kräver avmaskning mot rävens dvärgbandmask. Kom ihåg att köpa rätt läkemedel och ta med det vid besöket.
Intyg kan vara för försäljning, försäkring eller av annan orsak. Det är bara att fråga. Lättast är det om djuret är id-märkt. Då kan vi garantera att det är det djuret.
Om du ska ut och resa, läs mer om vad som gäller här.

J

Juverinflammation

Undersökning av juvret. mjölkprov och odling. Det ordnar vi med.
Ibland efter valpning (födelse av de unga) kan juvret blir  inflammerat och även få en infektion. 

Juvertumörer

Operationer för juvertumörer sker också på kliniken. 

K

Kanin

Vi utför operationer, undersökningar och behandlingar av illrar.

Kastration

Kastration sker också på våran klinik. För att vad det kostar, gå in på fliken priser och läs mer.

Klarna

Alla fakturor och avbetalningar sker via Klarna. Om du är osäker på om du är kreditvärdig så tycker vi att ni ska gå in på Klarnas hemsida för mer information - Se här.

Kirurgi

Detta är en beskrivning av Vanliga frågor och svar. Lägg till mer information om den här tjänsten, till exempel fördelar, utseende, komponenter och värde

Klokapselbrott

 När klonkapseln är skadad kan det behövas tas bort. Ibland behöver man lägga på bandage på såret. Behandlingen sker alltid under sedering.

Kloklippning

Kloklippning görs på samtliga smådjur. För riktigt rädda djur behövs sedering. 
För djur som är rädda och vakna rekommenderar vi dock att man gör detta i djuraffärer. Vi vill inte att djuret ska vara rädd för veterinären vid viktiga undersökningar och behandlingar.

Kostnader som kan påverka priset

Vi förstår att varje djurs behov är unikt, och det kan vara svårt att ge exakta prisuppgifter utan att känna till den specifika situationen eller problemet.
När du besöker oss akut med ditt djur, särskilt om det finns en komplicerad eller oklar sjukdomsbild, så är det viktigt att vi har en öppen dialog för att kunna ge bästa möjliga vård. Genom att diskutera olika behandlingsalternativ och deras för- och nackdelar tillsammans kan vi gemensamt hitta en lösning som passar både ditt djur och din ekonomi.
Vår främsta prioritet är alltid ditt djurs välbefinnande, och vi strävar efter att ge den bästa vården oavsett den ekonomiska aspekten. Vi finns här för att stödja dig genom hela processen och svara på eventuella frågor eller funderingar du kan ha.
Tveka inte att kontakta oss för mer information eller för att boka en tid för din fyrbenta eller tvåbenta vän. Vi ser fram emot att träffa er och arbeta tillsammans för att säkerställa att ditt djur får den omsorg det behöver.

L

Luftvägsproblem

Djur kan lida av olika typer av luftvägsproblem. Utredningen inleds som regel med ett veterinärbesök där en grundlig klinisk undersökning genomförs, samt röntgenundersökning (en tjänst vi planerar att erbjuda vid den nya kliniken).
I tillägg kan blodanalyser samt avföringsanalyser vara nödvändiga innan några ytterligare åtgärder vidtas.

M

Marsvin

Vi utför operationer, behandlingar och undersökningar på marsvin. 

Medicinska utredningar

Medicinska utredningar kan vara svåra och ta tid. Precis som på människor tar det ofta flera olika frågor och svar. Dessa gör vi också. Frågorna kan vara många. Exempel
  1. Åter dåligt
  2. Kissar mycket 
  3. Hälta


Mus / Möss

Vi utför operationer, undersökningar och behandlingar på möss. Om ni har frågor, kontakta gärna oss.

N

Narkos

Narkos, eller som vi professionellt uttrycker det, den nödvändiga proceduren för att säkerställa ett tryggt och smärtfritt tillstånd för djur under medicinska ingrepp. Genom att administrera anestesi, kan vi effektivt sätta djuret i ett behagligt och kontrollerat tillstånd, vilket innebär att de inte upplever smärta eller obehag under proceduren. När veterinären väljer den mest lämpliga typen av anestesi, beaktar de flera faktorer för att optimera resultaten: djurets allmänna hälsotillstånd, typen av operation som ska utföras, den förväntade varaktigheten av ingreppet samt potentiella risker för komplikationer. Det är av yttersta vikt för veterinären att noggrant överväga dessa faktorer för att säkerställa en så säker och effektiv procedur som möjligt. Detta arbete syftar till att återföra våra älskade husdjur till ett friskt och livligt tillstånd postoperativt.

Navelbråck

Det är en kirurgisk procedur där man stänger den öppning som föreligger vid naveln, efter att ett bråck har identifierats och diagnostiserats. Navelbråck kan orsaka tarmvred, vilket gör det avgörande att genomgå denna typ av kirurgiskt ingrepp för att återställa kroppens normala funktion och förebygga potentiella framtida komplikationer.

Neurologisk undersökning

När en veterinär genomför en undersökning där djurets reflexer kontrolleras, är det en del av en noggrann bedömning av djurets nervsystem och allmänna hälsa. Reflexer kan ge viktig information om eventuella neurologiska problem, såsom skador på nerver eller hjärnan.
Djurägarens berättelse om vilka symptom djuret uppvisar är verkligen en viktig del av undersökningen. Genom att beskriva förändringar i djurets beteende, rörelseförmåga, balans eller reaktioner kan veterinären få en bättre förståelse för vad som kan vara orsaken till problemen. Symptom som stelhet, darrningar, svaghet eller förändrade rörelsemönster kan ge viktiga ledtrådar om vilken del av nervsystemet som är påverkad.
När veterinären undersöker reflexer, såsom knäreflexer, nos- eller hämstringsreflexer, kan det hjälpa att bekräfta eller utesluta olika diagnoser som t.ex. nervskador, infektioner eller andra neurologiska tillstånd. Reflexkontrollen kan även ge vägledning om hur allvarlig en eventuell skada är och vilket behandlingssätt som skulle vara mest effektivt.
Sammanfattningsvis är både djurets symptom och veterinärens fysiska undersökning, inklusive reflexkontroller, avgörande för att ställa en korrekt diagnos.

Nybildning

Nybildning avser kirurgisk borttagning av olika hudförändringar på kroppen. Detta inkluderar nybildningar som nyligen har växt fram. Om en nybildning ökar i storlek, uppvisar klåda, blir röd eller växer på ett olämpligt ställe, är vi här för att erbjuda vår professionella hjälp.

O

Operationer och kirurgi

Vi utför operationer på mer än bara hundar och katter, vilket gör att vi kan hjälpa ett bredare spektrum av djur. Våra exoveterinärer har ett specialintresse för att ta emot alla möjliga olika djur, inklusive fåglar, kaniner, råttor och många fler. Vi är stolta över att kunna erbjuda vår expertis och vård för ett brett urval av husdjur och andra smådjur, vilket säkerställer att även de mest sällsynta och unika djuren får den omsorg och hjälp de behöver.

Ormar

Ormarna har våra veterinärer noggrant undersökt, opererat och behandlat vid olika tillfällen. Vi arbetar alltid för att fastställa om ormarna är giftiga innan vi hanterar dem, för att säkerställa både djurets och vår egen säkerhet. Därför är det avgörande att ni kontaktar oss i förväg så att vi kan förbereda oss på bästa möjliga sätt.

R

Rabiesvaccination

Djur som reser utomlands behöver pass. Passet utfärdas direkt på kliniken, och ni kommer att få passet innan ni åker hem, vilket gör det enkelt och smidigt för er som djurägare. Olika länder har olika regler och krav för resande djur, vilket gör det viktigt att vara väl förberedd och informerad om dessa regler innan ni planerar er resa. Detta gäller även de specifika vaccinationskraven som kan variera beroende på destination. För ytterligare information kan ni besöka Jordbruksverkets hemsida (klicka här). Där finner ni detaljerad information och resurser som kan hjälpa er och ert husdjur att få en trygg och säker resa.

Rabiesblodprov

Det viktigt att notera att för hundar och katter inom EU krävs inget rabiesblodprov.
Men om du planerar att resa utanför EU är det nödvändigt att vara medveten om att reglerna kan variera avsevärt. Ett rekommenderat tillvägagångssätt är att kontakta den ambassad (se här) du avser att resa till för att få tydlig information om de specifika kraven. Vidare, kom ihåg att det är av största vikt att även ringa Jordbruksverket (se här) för att säkerställa att du är informerad om reglerna för att återföra din fyrbenta vän hem igen.

Recept

När ni får ett utskrivet medicinrecept för ert älskade husdjur, kommer vi att skicka ett elektroniskt recept (e-recept) för djur direkt till apoteken på ett smidigt och effektivt sätt. Receptet registreras med djurägarens personnummer för att säkerställa korrekthet och spårbarhet. Ni kan enkelt hämta ut eller beställa via apotekens användarvänliga online-tjänst. Detta gör att ni kan ta hand om ert husdjurs hälsa utan krångel, och ni kan känna er trygga i att ni gör det på det mest effektiva sättet.

Reptiler

Vi har också ett stort och djupt intresse för reptiler. Reptiler, eller kräldjur som de också kallas, kan delas in i flera olika grupper, såsom sköldpaddor, krokodildjur, olika slag av ödlor, ormar, bryggödlor och masködlor. Reptiler återfinns nästan över hela jorden, med undantag för den kalla och ogästvänliga Antarktis, och denna stora och mångfacetterade grupp omfattar över 10 000 olika arter, var och en med sina unika egenskaper och livsmiljöer.

Röntgen

KOMMER ATT INKÖPAS
I våra nya lokaler har vi noggrant planerat att skaffa röntgenutrustning. Denna utrustning är av stor betydelse för oss och våra framtida patienters behov. När vi kommer att skaffa dessa vet vi dock inte exakt i dag, men vi arbetar aktivt för att få en tidsplan på plats så snart som möjligt.

S

Sedering

Sedering utgör en av grundpelarna inom intensivvården och spelar en avgörande roll i behandlingen av patienter som befinner sig i allvarliga tillstånd. Det innebär att en patient placeras i ett medicinskt inducerat tillstånd av nedsatt medvetande för att effektivt lindra ångest, oro samt smärta. Genom sedering kan djurvårdspersonlen säkerställa att patienten är mer bekväm och kan genomgå olika medicinska ingrepp med minimal stress. Detta tillvägagångssätt är inte bara viktigt för patientens välbefinnande utan också för att underlätta vårdprocessen och förbättra utfallet av behandlingarna.

Seriebehandling

Det finns behandlingsalternativ som involverar upprepade injektioner. För att dessa behandlingar ska kunna genomföras på ett effektivt sätt samt säkerställa att djuren får den nödvändiga och regelbundna uppföljningen, är det avgörande att boka tid för kontroller med en veterinär. Målet med dessa besök är att verifiera att behandlingen följer den avsedda planen samt att snabbt kunna identifiera eventuella problem. Under dessa tillfällen ges vi också möjlighet att tidigt justera behandlingsplanen i samråd med dig som djurägare. Tidsintervallet mellan besöken kan variera beroende på djurets specifika sjukdomstillstånd.

SKK röntgen hund

Kommer att komma
Röntgen av höftled eller armbågsled enligt SKKs hälsoprogram är en viktig och nödvändig åtgärd för att säkerställa hundens hälsa och välbefinnande. Detta omfattar inte bara röntgen av höftleden, utan även armbågsleden, vilket är avgörande för att identifiera eventuella dolda sjukdomar eller anatomiska avvikelser. Tjänsten kräver att en remiss är förbeställd för röntgenavläsning hos SKK.

Sköldpadda

Beroende på typ av skada och art behöver olika sköldpaddor olika former av vård. Det finns både landlevande och vattenlevande sköldpaddor.  Att ta hand om sköldpaddor är en utmanande uppgift som kräver stor kunskap och engagemang. Sköldpaddor har specifika behov och beteenden som måste beaktas för att säkerställa deras välbefinnande. Detta djurslag behandlar vi på kliniken.

Smärtlindring

Djur kan behöva lindring av smärta vid akuta skador, såsom frakturer eller vid operation. Smärta hanteras ofta med centralt verkande opioider tillsammans med lokala, antiinflammatoriska och smärtstillande medel. Dessa mediciner används vanligtvis under en kort tid tills skadan har läkt. Det är mycket viktigt att alltid följa instruktionerna på receptet och att aldrig administrera mediciner som är avsedda för människor utan att först ha fått godkännande från en veterinär.

Stödmatning för exotiska djur

  • Oxbow Critical Care för herbivorer är en viktig produkt för att stödja djur som behöver extra hjälp under sjukdom eller återhämtning. Detta stödmatarfoder är speciellt framtaget för att enkelt blandas med vatten, vilket gör det lätt att administrera även till de djur som har en minskad aptit. Genom att ge denna näringsrika lösning kan du säkerställa att ditt djur får i sig viktiga näringsämnen och vätska som de annars skulle kunna missa. Oavsett om det rör sig om kaniner, marsvin eller andra herbivorer, är Oxbow Critical Care en pålitlig och effektiv lösning för att stödja deras hälsa och välmående.
  • Emeraid IC för herbivorer, omnivorer, carnivorer. Stödmatningsfoder som blandas med vatten och ges vid minskad aptit.
Om ni inte har ovanstående hemma.
  • Barnmat/puré på burk till gnagare (omnivorer). Utan tillsatt kryddor/lök.
  • Krossa pellets med vatten för växtätande djur.

Svampanalyser

Genom att utföra svampanalyser kan vi noggrant undersöka om ditt djur lider av en svampinfektion av något slag. Detta kan till exempel röra sig om jästsvamp som finns i örat på din hund, vilket kan orsaka obehag och irritation. Ett annat exempel på en svampinfektion är ringorm, som kan förekomma på både hundar och katter och kan leda till hudproblem om det inte behandlas i tid. Att genomföra dessa analyser är en viktig del av att säkerställa ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Sår eller böld

Sår är en kategori av mindre skador som har behandlats men inte sys. Det inkluderar hudinflammationer och planerad borttagning av ärrvävnad med precision. Vi hanterar små till medelstora sår samt flera sår som påverkar djupare strukturer. Detta kräver dränering, vilket görs effektivt med en dränslang för optimal läkning. För omfattande behov är debridering mycket effektivt för att rengöra större, djupare eller förorenade sår, vilket ger bättre återhämtning.

T

Tandrengöring

Professionell tandrengöring inklusive röntgen är en viktig del av att upprätthålla god tandhälsa. Behandlingen utförs under narkos för att säkerställa att patienten är helt avslappnad och komfortabel under hela processen. Detta gör det möjligt för veterinären eller en djursjukskötare att noggrant rengöra tänderna och identifiera eventuella problem.

Tandextraktion

Tandextraktion sker alltid under narkos, vilket är en viktig säkerhetsåtgärd för att djuret ska vara helt avslappnat och smärtfritt. Behandlingen inkluderar vanligtvis tandstensborttagning och polering, vilket är avgörande för god munhälsa. I vissa fall kan hunden behöva återkomma för tandutdragning, särskilt vid flera tänder som ska tas bort samtidigt. Genom att dela upp procedurerna minskar vi risken för lång narkos, vilket gynnar djurets välbefinnande. Denna planering är en del av vårt åtagande för att ge djuret bästa möjliga vård.

Tandborstning

 Tandsten, tandlossning och tandköttsinflammation förebyggs genom regelbunden tandborstning. Men vet du hur du ska göra för att göra det så bra som möjligt för din hund. Här hittar du en folder på 6 sidor om hur du går till väga.

Tandröntgenundersökning

Tandröntgen är ett oumbärligt verktyg för att bedöma tandhälsan hos ditt husdjur. Tekniken avbildar dolda problem och sjukdomar, som tandrotssjukdomar eller skador på tandrötterna, som annars kan förbli oupptäckta. Genom tandröntgen får veterinären en mer exakt insikt i tandens struktur, vilket är avgörande för att genomföra nödvändiga behandlingar. Detta säkerställer att ditt husdjur får korrekt vård och stödjer förebyggandet av allvarliga hälsoproblem framöver.

Tjuvparning

Det är viktigt att förstå att tjuvparning kan inträffa snabbt, vilket innebär att tiken kan bli dräktig utan att en hängning har ägt rum. Detta är en faktor som ibland kan förbises. Att fastställa om det finns valpar på väg kan vara en svår process. Om en parning skulle misslyckas kan detta bero på flera olika faktorer, såsom att hanhunden är för ung eller att stödjande skvättskydd används, vilket kan komplicera förutsägelser kring resultatet. Vid en eventuell "tjuvparning" rekommenderas det av veterinärer att överväga en tidig abort under de första veckorna av dräktigheten. Denna procedur omfattar en abortspruta som administreras i två doser med ett dygn mellan doserna, och resulterar oftast i att aborten verkställs inom en vecka. Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, tveka inte att kontakta vår veterinär.

U

Undersökning och behandling

Det första steget i en veterinärundersökning innebär en grundläggande klinisk bedömning. Denna bedömning är avgörande i samband med diagnoser av olika sjukdomar. Veterinären kommer noggrant att utvärdera ditt djurs allmänna tillstånd genom att auskultera hjärtat och lungorna, inspektera huden och pälsen (eller fjädrarna), samt kontrollera öron, ögon och tänder (eller näbb). Genom ägarens redogörelse angående djurets symtom och sjukdomshistorik (anamnes) får veterinären en djupare insikt i djurets hälsotillstånd och välbefinnande.

Urinstopp

Urinstopp hos djur, som också kallas urinvägsobstruktion, är ett tillstånd där djurets urinrör är blockerad. Detta gör det svårt eller till och med omöjligt för ditt älskade husdjur att urinera. Det är verkligen viktigt att agera snabbt, eftersom det kan leda till allvarliga problem som akut njursvikt och urinförgiftning. Så, om du märker något av detta hos ditt djur, tveka inte att kontakta veterinären! 
Visste ni: Hanhundar och hankatter är faktiskt rätt olika män. De har ett annorlunda litet ben som kallas os penis (eller penisbenet, läs mer här). Hos valrossar kan penisbenet vara hela 1 meter lång, medan hos hos den stark utrotade dvärschimpansen är den bara 8 mm lång.

Urinundersökning och analyser

Urinprov är en betydelsefull del av en medicinsk undersökning eller en regelbunden hälsokontroll. Oftast använder vi en urinsticka, som är ett specialiserat testverktyg, för att genomföra detta viktiga test. Denna sticka tas för att kontrollera eventuella skador och sjukdomar som kan förekomma i urinvägarna. Dessutom kan stickan indikera om ditt djur uppvisar tecken på diabetes, vilket är en allvarlig sjukdom som kan påverka dess allmänna hälsa om den inte upptäcks och behandlas i tid.

Utlandsresa och avmaskning

För att ditt husdjur ska kunna resa utomlands är det nödvändigt att ditt djur har ett EU-pass. Detta kan vi hjälpa dig att ordna på vår klinik. För att passet ska vara giltigt måste även den person som reser med djuret vara registrerad i passet.
Du bör veta följande: Endast en veterinär har tillstånd att utfärda passet och skriva i passet. Veterinären kommer att registrera hundens ID-uppgifter samt genomförda behandlingar och vaccinationer i passet. 
För rabies måste det gå minst 3 veckor efter rabiesvaccinationen innan du får lämna Sverige. Läs mer här.
För ni som måste avmaska erat djur mot rävens dvärgbandmask så måste det gå 24-120 timmar efter avmaskningen innan ni kan resa in i det land ni ska åka till (tex Norge). Läs mer här

Uteblivet besök

All information om uteblivet besök eller sen avbokning hittar ni här - Se här!

Utredning

När du besöker veterinären är det inte alltid tydligt vad som ligger bakom ditt djurs sjukdomstillstånd. Därför kan vi behöva utföra olika typer av tester som hjälper oss att klargöra orsaken till att ditt husdjur inte mår bra.
I vårt laboratorium vi kan utföra analyser av:
Blodprov
  • Blodkemi
  • Hematologi
  • Snabbsänka
  • Elektrolyter
  • Sköldkörtelvärden
Urinprov
  • Urinsticka
  • Bakterieodling i inkubator
Cytologi
  • Mikroskopisk undersökning
  • Öron
  • Hudskrap
  • FNA (aspirat från knölar/förändringar i huden)
Blodutstryk
​Detta gör vi medan ni väntar.
​Vid stora och  komplexa prover använder vi ett externt laboratorium för vidare utredning. Dessutom inväntar vi ibland resultat av prover i förebyggande syfte, såsom DNA-test inför avel.
I framtiden kommer vi även kunna göra
  • Röntgenbilder
  • Ultraljud
  • Ta urinprov sterilt från blåsan med hjälp av ultraljud

I

V

Vaccination

För många djurägare är vaccinationer en del av djurens vård. Att vaccinera ditt djur, även om det inte är ett lagkrav, bidrar avsevärt till både ditt djurs välbefinnande och skyddet av andra djur i omgivningen.
Visste du att det finns en mängd olika sjukdomar som din fyrbenta vän kan skyddas mot genom vaccination? Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar angående vaccinationsprocessen. Vi står till tjänst för att bistå dig!

Veterinärbesök

Hur mycket tid krävs för att besöka en veterinär?  För vissa besök, som tex vid sövning, bör ditt djur fasta. Se tider här. Tiden beror på vilken typ av sjukdom det handlar om, hur ditt djur mår vid besöket, hur länge djuret har lidit av sjukdomen, eller om det enbart handlar om en vaccination. Om besöket inte finns med i vår onlinebokning, så rekommenderar vi er att du ringer oss för närmare diskussion.

Veterinärintyg

Veterinärintyg kan man behöva ibland. Vanligtvis är det för att veterinären ska intyga något.  Det kan vara DNA-koll, intyg för vaccination, rabiesvaccination, besiktningar mm. 
När du som djurägare köper ett djur rekommenderar vi alltid att du får ett besiktningsintyg. Vid en besiktning går veterinären igenom ditt djur och du får ett intyg på hur ditt djur mår och eventuella missbildningar mm ditt djur har. 

Viktminskning

Precis som människor kan även djur drabbas av övervikt. Fetma kan orsaka betydande hälsoproblem för djur, vilket gör det lika viktigt att hantera som det är för människor. Det finns många åtgärder som kan vidtas på egen hand, men i vissa fall kan det vara nödvändigt att söka professionell hjälp. Därför är det av stor betydelse att konsultera en veterinär.
Genom att använda Body Condition Score (BCS) kan man noggrant bedöma förhållandet mellan muskelmassa och fettmassa. Bedömningssystemet fungerar på en skala från 1 till 9, där 1 indikerar extrem utmärgling och 9 representerar kraftig övervikt.

Vävnadsprover och cellprover

Vävnadsprover kan göras med en grövre nål, kanyl, skalpell eller med tång.  Detta görs för att undersöka förändringar i kroppen. Här är några exempel. 
  1. Benmärgsprov
  2. Tumörer
  3. Knäpunktioner
  4. Leverbiopsi
  5. Ryggvätskeprov
  6. Hudbiopsi
  7. Njurbiopsi
  8. Prostatabiopsi

Ö

Ögonproblem

Det finns flera olika ögonsjukdomar. Det finns grön starr (glaukom), grå starr (katarakt), näthinneavlossning, tumörer, torra ögon (keratokonjuktivitis sicca, sår i hornhinnan, näthinneavlossning,  inflammationer i hornhinnan eller bindhinnan samt djupare delar av ögat som näthinnan och iris.

Öronproblem

Öronsjukdomar är en vanlig förekomst och kan orsakas av olika faktorer. Dessa inkluderar öronskabb, främmande objekt som gräsax, tumörer, hormonella obalanser eller infektioner som orsakas av bakterier eller jästsvamp.

Övrig terapi

Detta är en beskrivning av Vanliga frågor och svar. Lägg till mer information om den här tjänsten, till exempel fördelar, utseende, komponenter och värde

Veterinärkliniken

Här finns vi

Oss hittar man i valvet på Skogslyckegatan 10 i Johannelund i Linköping mitt emot Nya Munken Skolan. Vi har gått om parkeringsplatser utanför kliniken.

Skogslyckegatan 10, 587 26 Linköping

013-12 40 30

info@ervet.se

Öppettider: Helgfria vardagar 8:00-17:00, lunch mellan 12-13. Telefontid: Helgfria vardagar 8:00-11:30 och 13:00-16:30